fbpx

Regelmatig hoor ik ondernemers klagen over hun team. ‘Mijn personeel functioneert niet zoals het hoort. Ik kan alles beter zelf doen.’

Zorg ervoor dat jij en je team op één lijn zitten.

Wie heeft die medewerkers verteld hoe het moet?

Het merendeel van je medewerkers komt met goede intenties naar het werk. Als het niet goed gaat, ligt dat in de meeste gevallen aan een communicatieprobleem. Het ontbreken van een duidelijke missie en visie liggen hier meestal aan de basis. Iedereen moet aan dezelfde kar trekken. Vaak blijkt echter dat iedereen simpelweg een andere kant op trekt. Als ik aan een willekeurige medewerker bij een willekeurig bedrijf vraag: “Hoe kun jij binnen deze organisatie de grootste bijdrage leveren aan het succes?”, dan blijft een concreet antwoord vaak uit. Weten jouw medewerkers eigenlijk hoe ze de maximale bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van jouw doelstellingen? Heb jij ze wel precies uitgelegd hoe ze hun werk moeten doen? Of ga je er vanuit dat een beetje werknemer zelf wel snapt wat belangrijk is en dat een gemotiveerde werknemer zélf wel initiatief neemt?

Maak nu werk van het uittekenen van een duidelijke missie en visie. Weet waar je heen wilt en maak dat glashelder aan je team. Als jij niet weet wat je wilt, hoe moeten je medewerkers dat dan weten? Verdeel de rollen en taken helder op basis van de optimale inzet van ieders ambitie en capaciteiten. Durf te delegeren en geef iemand ook de middelen en de bevoegdheid om de grootst mogelijke bijdrage te leveren aan jullie gezamenlijke doelstellingen.

Haal nog meer uit je team door mee te trekken  Wil je echt het beste uit je team naar boven halen? Zwaai dan niet met de zweep en trek niet aan de teugels, maar vier die teugels, gooi die zweep weg en trek zelf volop mee om de boel in beweging te krijgen in de juiste richting. Geef zelf het goede voorbeeld. Inspireer je team en overtuig ze ervan dat het jullie samen gaat lukken om de doelen te realiseren. Jij gaat voorop en helpt ze als het even tegen zit. Samen gaan jullie straks dat feestje vieren als het is gelukt. Wedden dat het dan veel beter gaat?