fbpx

“Kan ik iets aan stress doen door mijn levensdoel te bepalen”, vroeg Elke zich af.

 

Deze vraag kreeg ik gisteren van Elke (fictieve naam) Zij stuurde mij een mail met de vraag hoe ze van haar stress af kon geraken want dit begon haar ziek te maken en ze was dit beu.

Bij haar was de stress stilletjes binnen geslopen in haar leven tot ze zich op een bepaald moment realiseerde dat er iets niet juist was. Ze kreeg dikwijls in het weekend hoofdpijn en bracht soms de ganse zaterdag door op de bank. Leuk, dit gaf haar extra stress want het voelde of ze de helft van haar weekend verspilde. Daarbij kwam dat ze tijdens de nacht een aantal keren wakker werd, moeilijk weer insliep en lag te piekeren.

Elke had niet voldoende geluisterd naar de signalen die haar lichaam haar gaf. Toen dit begon nam ze een pijnstiller en ging gewoon door met hetgeen ze aan het doen was. Ze had de connectie met haar lichaam verloren. Ze vroeg zich niet af van waar dit toch kwam ook al deed het zich bijna elk weekend weer opnieuw voor.

We hebben het allemaal druk en staan niet voldoende stil bij onszelf. Nochtans geeft ons lichaam aan dat we een stap terug moeten zetten, dat we het anders moeten aanpakken.

Stress kan van alles zijn en is meestal anders voor iedereen. Maar dezelfde signalen om ons te waarschuwen vertonen we wel. Waarom waarschuwt ons lichaam ons? Omdat stress een stille killer is en verantwoordelijk kan zijn voor verschillende zaken die ons kunnen blokkeren, lamleggen en ziek maken.

De signalen die je krijgt en meestal negeert zijn volgens een aantal bronnen te verdelen in 4 categorieën: lichamelijke klachten, emotionele klachten, verstandelijke klachten en veranderingen in gedrag.

Bij Elke vertaalde de stress zich in lichamelijke klachten. Bij haar was er stress ontstaan omdat ze een job had aangenomen die veel van haar vergde en waar ze geen voldoening van kreeg. Het was net of haar werk niet geapprecieerd werd en er telkens meer werd gevraagd. Door een slechte communicatie in het bedrijf werden dezelfde opdrachten aan verschillende personen gegeven en dit leidde tot chaos. De organisatie liet te wensen over. Dit bespreken was niet mogelijk, er werd geen aandacht aan besteed. Voor Elke die alles goed wilde doen gaf deze chaos onzekerheid en stress.

Een ganse periode dacht ze, dit kan ik wel aan. Maar haar lichaam gaf haar andere signalen. Ze vond het erg om dit in te zien en had het er moeilijk mee om toe te geven dat deze job niets voor haar was. Het was een goed betaalde job die prestige gaf en dit vond ze leuk. Het was fijn om over de prestige kant van haar job te praten tegen vrienden, kennissen en familie. Ze voelde het als een persoonlijke mislukking om toe te moeten geven dat het niet goed liep. Door dit telkens uit te stellen en niets te veranderen aan haar situatie werd de stress alleen maar groter en kwamen er extra klachten bij.

Dit uitte zich in een aanval van hyperventilatie en dit deed Elke beseffen dat ze iets moest doen, daarom de mail naar mij. Ze wilde dit niet langer en was op zoek naar een mogelijkheid om hier uit te geraken en te weten te komen wat haar pad kon zijn om niet dezelfde fout te maken. Wat was belangrijk voor haar, wat waren haar talenten en waarden. Waarom wilde ze hier zo aan vasthouden wetende dat dit niet goed was voor haar?

Door dit te gaan uitwerken kwam ze tot een duidelijk beeld over wat ze nodig had in haar leven en ze bepaalde haar levensdoel. Stilletjes aan zette ze de stappen om haar levensdoel te gaan uitwerken. Ze wist dat ze afscheid moest nemen van haar job, maar besefte ook dat ze er iets anders ging voor terug krijgen.

Samen met haar besprak ik haar plan van aanpak hoe ze op zoek zou gaan naar een andere job en op welke criteria ze moest letten om niet meer in dezelfde situatie terecht te komen.

Na een periode van 6 maanden hoorde ik Elke terug. Ze had ondertussen een andere job in een andere sector waar respect en waardering voor medewerkers enorm belangrijk was samen met structuur, ontwikkeling en duidelijkheid. Dit had Elke nodig. Met haar hoofdpijn ging het beter en het slapen was bijna terug in orde.

Ze besefte heel goed dat ze voor haar verkeerde zaken had nagestreefd omdat het zo hoorde, om er bij te horen, noem maar op. Dit had haar op een heel ander pad gebracht dat niet goed voor haar was.

Leven zonder een doel in je leven kan stress geven. Je weet niet welke weg je wil uitgaan en dit blokkeert je in je zijn.

Het nastreven van verkeerde doelen of doelen die niet overeenkomen met onze waarden en talenten brengt meestal stress en frustraties met zich mee.

Er zijn verschillende redenen waarom we stress hebben. Er kan plots een verandering in ons leven komen, een verlies of iets met onze gezondheid of die van iemand dicht bij ons. Het gevoel geen invloed te hebben op de situatie kan stress geven. Eén van mijn uitgangspunten is de manier hoe je met de situatie omgaat, hoe je ertegenover staat.

Heb jij ook last van stress, wil je dit delen en er iets aan doen? Stuur mij een mailtje en ik neem contact met je op.info@miahaesevoets.be